Kirkon lähetysjärjestö since 2022

Japanin kuulumisia 2

Kirjoittanut Veli-Matti ja Sointu Sallinen   

Hyvä ystävä!

Lämmin tervehdys täältä Kauko-Idästä Nipponin saarilta. Suomessa lienee kevät parhaimmillaan. Me täällä valmistaudumme kohta alkavaan sadekauteen. Shikokun saaren kuuma ja kostea ilma saa pian tämän seudun siniset hortensiat kukkimaan.

Kolmen kuukauden jaksosta vapaaehtoisina lähetystyöntekijöinä Japanin evankelis-luterilaisen kirkon palveluksessa on kulunut jo yli puolet. Kuukauden kuluttua on jo kiire pakata laukkuja ja valmistautua kotimatkaan. Lähetystyö ei meidän lyhyenä aikanamme vielä tule loppuun suoritetuksi, mutta toivottavasti voimme edes vähän edistää evankeliumin juurtumista Japaniin. Matsuyaman seurakunta on ollut yli vuoden ilman omaa pappia, mutta meidän täällä ollessa on pieni kristittyjen joukko saanut joka sunnuntai kokoontua messuun saamaan uutta voimaa ja uskon vahvistusta Jumalan perheväen yhteydestä. (Tänään kirkossa oli 15 henkeä.)

Joka toinen viikko kokoontunut suomalaisen ruuan piiri on puolestaan koonnut kirkon lähiympäristön ei-kristittyjä iloiseen ja rentoon yhdessäoloon. Ruisleipää ja karjalanpiirakoita on jo tehty. Seuraavalla kerralla noin 10 buddhalais-shintolaista japanilaista oppii leipomaan pullaa, mutta samalla he osallistuvat ruokarukoukseen johon kuuluu myös kirkkovuoden ajankohtaan liittyvä lyhyt Raamatun selitys. Rukoilemme, että sanan siemen itäisi ja aikanaan tuottaisi satoa.

Sleyn lähetystyöntekijöinä ollessamme me muutimme Matsuyamaan vuonna 2001. Samana vuonna istutin kirkon seinustalle kirsikkapuun taimen. Nyt se on kasvanut viisi metriä korkeaksi puuksi. Pari viikkoa sitten tyttäremme Kertun lapset, kuopiolaiset Hilla ja Haiku Lumipuu, tulivat vanhempiensa kanssa lomamatkalle meidän luoksemme Matsuyamaan. Heidän täällä ollessaan kirsikat kypsyivät. 5-vuotias Haiku kiipesi monta kertaa puuhun kirsikoita poimimaan.

Omat kirsikat
 Omat kirsikat

Kolmetoista vuotta sitten istutettu taimi tuottaa nyt satoa. Kunpa samalla tavalla itäisi ja kasvaisi ja aikanaan tuottaisi satoa myös Sanan kallis siemen, jota me olemme lähetetyt kylvämään.

Matsuyama on kaupunki Japanin sisämeren rannalla. Asukkaita on noin 500.000 henkeä. Kaupungin ympärillä on vuoria, joiden rinteillä viljellään sitrushedelmiä. Erityisen paljon kasvatetaan mandariineja. Alavilla mailla on riisipeltoja ja vihannestarhoja.

Kaupungin keskellä on matala vuori, jonka laella on neljäsataa vuotta sitten rakennettu samuraitten aikainen linna. Toinen kuuluisa nähtävyys on Dogo-kylpylä, jonka nykyinen rakennus vietti 120-vuotisjuhlaa huhtikuussa. Tuliperäisessä Japanissa on lähes kaikkialla kuumia lähteitä, mutta Dogon kylpylää pidetään maan vanhimpana. Jopa 3000 vuoden ajan ovat japanilaiset keisarista lähtien peseytyneet ja rentoutuneet Dogon kuumissa mineraalipitoisissa vesissä. Dogon vanhan kylpylän lisäksi kaupungissa on monia muitakin yleisiä kylpylöitä. Pääsymaksu on suunnilleen sama kuin suomalaisen kunnallisen uimahallin maksu. Kylpyläkaupungissa eläminen suuresti helpottaa meidän saunan ystävien kotimaan ikävää.

Japanin ev.lut kirkon evankeliumiteksti tänään 18.5. (4. sunnuntai pääsiäisen jälkeen) on Joh.14:1-14. Siinä on tuttu Jeesuksen sana: ?Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun Isäni kodissa on monta huonetta? enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan?

Parhain terveisin

Sointu ja Veli-Matti Sallinen

Matsuyaman ev.lut. kirkko Matsuyaman linna
Matsuyaman ev.lut. kirkko Matsuyaman linna