Kirkon lähetysjärjestö since 2022

30.3.

Julkaistu: 30.03.2020 09:25

Olen siis Pekka Kiviranta, asun Espoossa, pari vuotta eläkkeellä ollut pappi ja ELYn hallituksen puheenjohtaja. Kirjoittelen päivittäin (tai lähes) asioista, jotka mielessä. Useimmiten näillä kirjoituksilla on liittymäkohta ELYyn ja usein myös kirkkoon. Ajattelin kirjoitella kunnes tilanne normalisoituu ja eri sektoreilla päästään toimimaan entiseen tapaan, toki varmasti uudenlaisessa tilanteessa.

Tänään neljä ajatusta:

1. Nyt on jo uutisoitu siitä, että monen seurakunnan talous muuttuu toukokuussa entistä tiukemmaksi. Seurakunnat ovat erilaisia myös taloudelliselta tilanteeltaan. Monet selviävät verotulojen laskusta melko helposti, mutta moni seurakunta joutuu miettimään keinoja siitä selviämiseksi.

Kristilliset järjestöt ovat samassa tilanteessa, monelle toki tilanne tulee eteen nopeammin ja voimakkaampana. Seurakunnan verotulot jatkuvat, vaikka entistä pienempinä. Mutta jatkuvat kuitenkin. Monilla järjestöillä tuloista merkittävin osa tulee oman toiminnan kautta: Kolehdeissa, kahvirahoissa, arpajaisissa, myyjäisissä, tukirenkaissa jne. Yksittäinen testamenttikin voi olla järjestön toiminnalle tosi merkittävä. Eikä useimpien järjestöjen kassa ole mikään erityisen vahva. Ratkaisuja on etsittävä.

Haastan jokaisen asioista huolta kantavan nyt rukoukseen ja kaikkeen sellaiseen, jolla voi olla tukemassa niitä, jotka joutuvat tekemään ratkaisuja vaikeutuvassa tilanteessa.

Monissa yrityksissä etsitään keinoja selviytymiseen. Minulle läheisen ihmisen työpaikalla aloitetaan juuri YT-neuvottelut. Kuluja on pienennettävä, kun tulot pienenevät. Ja jos kuluista suuri osa on henkilöstökuluja, ei vaihtoehtoja ole kovin paljon. Muistetaan rukouksin heitä, jotka lomautetaan ja joiden elämä sitä kautta muuttuu epävarmemmaksi.

ELYn hallitus ei ole vielä keskustellut tilanteesta. Ensi sijassa etsitään ratkaisua, jossa voitaisiin löytää uusia toimintatapoja. Me tahdomme olla evankelisina yhdessä seurakuntien kanssa kuuluttamassa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta niin Suomessa kuin lähetyskentillä.

2. Kun yhteen kokoontumisen mahdollisuudet ovat poissa, seurakunnat ja kristilliset järjestöt yrittävät paikata tilannetta netin kautta. Monia hyviä asioita on netissä löydettävissä: Kotiseurakunnan jumalanpalvelus, päivittäinen piispan toteuttama iltarukous (ainakin Tampereen hiippakunnasta), raamattuopetusta jne. ELYssä aloitetaan huomenna kotisivuilla uudessa muodossa Hyvässä seurassa -seurat. Vielä ei tiedä, mihin se johtaa. Mutta on hyvä olla hyvässä seurassa.

3. Tänään on taas syytä muistuttaa: Soita ystäville, kysele kuulumisia, ja myös kerro oma tilanteesi. Me tarvitsemme toinen toistamme. Yhdessä eteenpäin.

4. Jos sinulla on kotona postikortti ja merkki, tänään on hyvä lähettää se. Sen saaminen välittää iloa, hyvää mieltä. Sitä me tarvitsemme.