Kirkon lähetysjärjestö since 2022

Venäjä – yhteistyö Inkerin kirkon kanssa

Elyn ja Inkerin kirkon välinen sopimus laadittiin vuonna 2009.

Yhdistys on ollut mukana Pappila Papinsaarelle hankkeessa, jolla hankittiin kirkkoherralle asunto Kemistä, Vienan meren rannalta. Hanketta tuettiin erityisesti Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Auroran kappelin alueelta. Lisäksi olemme tukeneet kertaluontoisesti Murmanskin kirkon rakentamista 85 000 € summalla. Yhdistys ei tue Murmanskin seurakunnan työtä.

Kaikki rahaliikenne hoidetaan virallisesti Inkerin kirkon Lappeenrannan edustuston tilien kautta. Rahaliikenne Venäjälle voidaan hoitaa turvallisesti tälläkin hetkellä.

 

Nimikkolähetti Merja Kramsu, Pietari


Merja Kramsu on kansainvälisten asioiden sihteeri Inkerin kirkon keskuskansliassa Pietarissa. Tehtäviin kuuluu myös piispan sihteerin tehtäviä. Inkerin kirkossa on nyt kaksi piispaa; Ivan Laptev toimii virassa olevana piispana ja Aarre Kuukauppi piispa emerituksena. Merja Kramsun rooli kirkon keskuskansliassa on erityisen tärkeä Inkerin kirkon kansainvälisten yhteyksien hoitamisessa. Inkerin kirkko on maantieteellisesti maailman laajin luterilainen kirkko, mutta se on myös suuri haaste! Vaatimattomilla resursseilla tulisi palvella koko laajan Venäjän maan alueella toimivia seurakuntia. Inkerin kirkko tarvitsee vielä paljon tukea myös meiltä suomalaisilta.

Nimikkolähetti Petteri Mannermaa, Pietari

Tervehdys Venäjältä!

– Koin Jumalan puhuttelua pitkin lapsuuttani ja nuoruuttani, mutta vasta opiskelijana tulin varsinaisesti herätykseen, ja elämäni suunta muuttui. Suostuin Jumalan kutsuun, mutten siinä vaiheessa osannut arvata, mihin tuo kutsu minut ja perheeni lopulta veisi, toteaa pastori ja musiikin maisteri Petteri Mannermaa.
– Huomasimme molemmat vaimoni Anun kanssa saaneemme hengellisen murroksen kautta halun lähteä lähetystyöhön. Koin vääräksi pitää evankeliumin lahja pelkästään itselläni, sillä se kuului jakaa muiden kanssa.

Lähtö lähetystyöhön

Mannermaiden perhe lähti ensimmäiselle työkaudelle Venäjälle vuonna 2004. Palattuaan Suomeen he opiskelivat molemmat teologian maisterin tutkinnot, ja lähtivät toiselle työkaudelle vuonna 2016.
– Toisella työkaudellamme Anu liittyi evenkin kielen raamatunkäännös-projektiin teologisena neuvonantajana. Minä aloin palvella Inkerin kirkon lisäksi myös SIL International -järjestössä EthnoArts Specialistina. Piispa Seppo Häkkinen vihki minut papiksi vuonna 2017, Petteri toteaa.
– Kolmas työkautemme alkaa syksyllä 2021 Pietarissa. Jatkan Inkerin kirkon palveluksessa ja 20 % työajastani kuluu edelleen SIL Internationalin työssä erityisesti kristittyjä vähemmistöjä, mm. uzbekkikristittyjä tukien. Palveluspaikkani on Inkerin kirkon keskuskirkko Pyhän Marian kirkko Pietarissa. Tehtäviini kuuluvat erityisesti suomenkielinen työ ja musiikkityö.
Oheinen kuva on otettu Pyhän Marian kirkossa Pietarissa. Petteristä on tullut siellä musiikkipastori, joka kokoaa ihmisiä erilaisista taustoista säännöllisiin bändiharjoituksiin ja rukouksen ja musiikin iltoihin.

Elämä kristittynä

– Usko on minulle kokonaisvaltainen asia. Se käsittää koko elämän. En voi uskoa tai julistaa jotain, mitä en itse pidä elävänä todellisuutena.
– Elämässäni olen vakuuttunut siitä, että Jumala puhuu Raamatun kautta. Hän on silti joutunut aika ajoin käyttämään koviakin otteita halutessaan johdattaa minua. Siten psalmia 23 mukaillen Jumalan vitsa ja sauva ovat joutuneet töihin myös minun kohdallani. Pikkuhiljaa olen oppinut luottamaan myös Jumalan Pyhän Hengen hiljaiseen ääneen ja johdatukseen.
Työssään Inkerin kirkossa ja siirtolaisten parissa Petteri on huomannut, kuinka ihmeellisellä tavalla Jumala vetää ihmisiä puoleensa ja puhuttelee heitä käyttämällä kristittyjä työvälineinään. Jokaisella on oma paikkansa ja kutsumuksensa tässä työssä. Voimme olla yhdessä Mannermaiden ja lähetysrenkaan kanssa rukoilemassa, että myös sinä löytäisit oman paikkasi, mikäli se ei ole vielä sinulle selvinnyt.

Lähetysrenkaaseen liittyminen

Lähetystyö ei ole mahdollista ilman lähettäjiä. Petterin työn mahdollistamiseksi onkin perustettu lähetysrengas, johon kutsumme myös sinua liittymään. Liittyminen renkaaseen ei velvoita sinua mihinkään, mutta renkaan jäsenenä saat Mannermailta rukouskirjeitä, joissa työstä kerrotaan tarkemmin kuin julkisissa kirjeissä ja voit kokea selkeämmin olevasi tärkeänä osana mukana lähetystyössä ja osallistua renkaan yhteisiin tapaamisiin. Lähetysrenkaaseen voit liittyä lähettämällä vapaamuotoisen sähköpostiviestin osoitteeseen ely@evankeliset.net
– Olen kiitollinen, jos haluat tulla mukaan tähän työhön rukoilemalla tai lahjoittamalla. Molemmat, sekä esirukous että taloudellinen kannatus ovat työlle välttämättömiä, Petteri toteaa.

Niin kuin sade ja lumi tulevat taivaasta eivätkä sinne palaa vaan kastelevat maan, joka hedelmöityy ja versoo ja antaa kylväjälle siemenen ja nälkäiselle leivän, niin käy myös sanan, joka minun suustani lähtee: se ei tyhjänä palaa vaan täyttää tehtävän, jonka minä sille annan, ja saa menestymään kaiken, mitä varten sen lähetän. Jes. 55:10-11

Oksana Dyba, Kontupohja

Ely ja Medialähetys Sanansaattajat ovat solmineet yhteistyösopimuksen ja sen konkreettisena muotona on Oksana Dyban työn tukeminen. Oksana toimii Inkerin kirkossa Karjalan rovastikunnan tiedottajana. Oksana vastaa myös Karjalan televisiolle tehtävistä televisio-ohjelmista, uskon ABC. Usein opettajana on toiminut piispa emeritus Aarre Kuukauppi.

Oksanan työn tuoreimmat kuulumiset voit lukea tästä linkistä.

 

Kemin seurakunta Vienan Karjalassa

Kemin seurakunnan perustamisessa olivat suurena tukena Raahen ja Siikalatvan seurakuntien ystävät, jotka avustivat myös nykyisen kirkkorakennuksen hankkimisessa. Kimmo Heinilä Raahesta piti ensimmäisen rippikoulun Kemissä vuonna 1998. Seurakunta rekisteröitiin v. 2000 ja nykyinen, entinen apteekkirakennus vihittiin kirkkokäyttöön vuonna 2002.

Inkerin kirkon kirkkohallituksen kutsusta Evankelinen lähetysyhdistys päätti lähettää joulukuussa 2009 Raili Mäkitalon lähetystyöhön Segezan ja Kemin seurakuntiin. Mäkitalo oli yhdistyksen ensimmäinen oma nimikkolähetti. Kemin seurakunnan kirkkoherrana toimi tuolloin pastori Olavi Raassina, jonka eläkkeelle siirtymisen jälkeen vs. kirkkoherraksi valittiin yhdistyksen toiminnanjohtaja Antero Rasilainen, joka vihittiin Inkerin kirkon papiksi helluntaina 2013. Jo vuoden 2014 alusta seurakuntaan saatiin kansallinen työntekijä Vladimir Jakusov, joka nimitettiin kirkkoherraksi 1.5.2014.

ELY tukee seurakunnan toimintaa yleisavustuksella, joka pitää sisällään kirkkoherra Jakusovin ja kirjanpitäjän palkkatuen ja seurakunnan taloudellisen avustuksen, joka käytetään polttopuiden hankkimiseen, lämmitykseen ja sähköön. Lisäksi tukea käytetään lapsityöhön, pyhäkoulun materiaalien hankkimiseen ja leirien järjestämiseen. Raahen seurakunnan tuottamalla YouTube-videolla Raahen ystävät kertovat yhteistyön alkuvaiheista ja kirkkoherra Jakusov kertoo seurakunnan elämästä tänään.

Ystävyysseurakuntatyö | Raahen seurakunta

 

Kirkko Kemiin

Kemin seurakunnan nykyinen kirkko sijaitsee Papinsaaressa, n. 10 km Kemistä, lähellä Vienan meren rantaa. Rakennus on syrjässä ja huonokuntoinen, ja suomalaisten ystävien ja ystävyysseurakuntien tuella on aloitettu kirkko Kemiin keräys. Tontti on jo varattu ja kesällä 2021 on tarkoitus päästä aloittamaan rakennustyöt.

Kirkkohankkeelle avataan omat sivut Facebookissa, mistä voit seurata hankkeen etenemistä.

 


Kohteiden yhdyshenkilö
toiminnanjohtaja Antero Rasilainen
antero.rasilainen@evankeliset.net
p. +358 45 134 4634

Petteri ja Anu Mannermaa
Petteri toimii pastorina Inkerin kirkossa Pietarissa.
Anu on toiminut Raamatunkääntäjät Wycliffen työssä Pietarissa, mutta Wycliffen kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen myös Anusta tuli Elyn lähetti vuoden 2023 alusta, hän on Elyn ja Wycliffen yhteislähetti.

Petterin ja Anun rukouskirje 6.2023
Petterin ja Anun rukouskirje 3.2023
Petterin ja Anun rukouskirje 12.2022
Petterin ja Anun rukouskirje 6.2022
Petterin ja Anun rukouskirje 5.2022
Petterin ja Anun rukouskirje 3.2022
Petterin ja Anun rukouskirje 1.2022
Petterin ja Anun rukouskirje 9.2021


Merja Kramsu
– kansainvälisten asioiden sihteeri Inkerin kirkon keskuskansliassa Pietarissa

Merjan ystäväkirje 2.2023
Merjan ystäväkirje 1.2023
Merjan ystäväkirje 3.2022
Merjan ystäväkirje 2.2022
Merjan ystäväkirje 1.2022
Merjan ystäväkirje 3.2021
Merjan ystäväkirje 2.2021
Merjan ystäväkirje 1.2021
Merjan ystäväkirje 3.2020
Merjan ystäväkirje 2.2020
Merjan ystäväkirje 1.2020


Railin matkaraportteja ja ystäväkirjeitä

Raili Mäkitalo toimi Elyn Venäjän lähettinä ja lapsityöntekijänä vuosina 2010-2015 kunnes jäi eläkkeelle 1.7.2015. Raili matkustelee edelleen Venäjällä ja niinpä Railin kirjoittamia matkaraportteja on luettavissa näiltä sivuilta. 

Lue tästä Railin matkaraportteja ja ystäväkirjeitä