Kirkon lähetysjärjestö since 2022

Aarrearkkutyö 10 vuotta

Evankelinen lähetysyhdistys – ELY ryn perustamisen alkuvuosina (2008) tuli toive järjestää toimintaa myös lapsille ja perheille. Muutamat Elyn ystävät kokivat kutsun tähän tehtävään ja niinpä alkoi syntymään Elyn oma perhetyö – aarrearkkutyö. Evankelisen lähetysyhdistyksen aarrearkkutyö täytti vuonna 2020 täydet 10 vuotta.

Pirjo ja Sakari Nurmesviita ovat olleet alusta saakka mukana Evankelisen lähetysyhdistyksen aarrearkkutoiminnassa. He ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa aarrearkkutapahtumia sekä osallistuneet yhdessä lastenlastensa kanssa leiritoimintaan. Sakari ”Saku-vaari” Nurmesviita on vuosien saatossa kuvittanut useita Raamatun kertomuksia lapsille ja aikuisille. Raamatun kertomukset ovatkin tulleet eläviksi ja puhutelleet kaikenikäisiä aarteenetsijöitä. Pirjo puolestaan on opastanut osallistujat useat kerrat geokätköjen ja jännittävien aarteiden äärelle. Seikkailut ja aarteenetsinnät ovat osa aarrearkkutoimintaamme edelleenkin.

Pirjo Nurmesviita 
Miten Elyn aarrearkkutyö alkoi?

– ELY oli juuri aloittanut toimintansa etsien myös mahdollisuutta tavoittaa lapsia ja perheitä. Yhdessä Evankelisen opettajaliiton kanssa suunnittelimme Laula kanssamme -tilaisuuksia ja lapsille hengellistä karaokelevyä, jotta perheissä voitaisiin yhdessä laulaa tuttuja hengellisiä lastenlauluja.

– Opettaja Seija Annola oli yhteydessä IRRTVn Laura Haukkaan ja sai hänet kiinnostumaan mahdollisesta pyhäkoulutuokion tuottamisesta televisioon. Samaan aikaan aloitettu uusi suomalainen TV-kanava SuomiTV lupasi lähetysaikaa viikonloppuisin pyhäkoulutuokiolle, mikäli sen tuottaminen onnistuisi. IRRTV antoi käyttöömme korvauksetta studion, henkilökunnan, ohjelman editoinnin ja valmistamisen. Meidän Herrallamme on huumorintajua; kun oman maamme TV ei halunnut tehdä kristillistä ohjelmaa lapsille, hän laittoi venäläisen IRRTVn tuottamaan sen.

– Ohjelmaa oli alusta asti suunnittelemassa Elina Vaittinen ja lapsiryhmä, Saku Nurmesviita, Mikko Pettinen ja myöhemmin Matti Mäkinen ja Jussi Pyysalo sekä suuri joukko avustajia ja evästäjiä.

– Aarrearkku-idea vähän laajemmin syntyi oikeastaan siitä ajatuksesta, että Jumalan sana on aarre, joka on saatettava lastemme ja lastenlastemme löydettäväksi, niinpä ELYn juhlissa ja tilaisuuksissa järjestettiin jatkossa lapsille Aarrearkku-tapahtumia. Vuodesta 2013 alkaen Karstulan Evankelisella Opistolla on pidetty Aarrearkkuleiri isovanhemmille ja lastenlapsille. Sakari ja minä olemme olleet yhdessä Opiston ja Elyn työntekijöiden kanssa toteuttamassa leirejä ja lapsenlapsemme ovat olleet leirillä mukana useana vuotena.

Satu Kivisaari
Miten Elyn aarrearkkutyö on vuosien aikana kehittynyt?

– Pyykösen Veikon aloittamat isovanhempi lapsenlapsipäivät ja laula kanssain -tilaisuudet, joita Alahärmässä on järjestetty jo 10 vuoden ajan, ovat levinneet vuosien aikana muihinkin seurakuntiin. Lapuan Tiistenjoella on järjestetty yhdessä koulujen ja seurakunnan kanssa Laulaen pääsiäiseen – tilaisuuksia, joissa on laulettu lasten hengellisiä lauluja ja kerrottu pääsiäisen sanomaa. Isovanhempi lapsenlapsipäiviä on pidetty mm. Keski-Pohjanmaalla, Lohtajan vanhan Pappilan ympäristössä.

– Useampia Elyn kirkkopyhiä on vietetty viime vuosina perhemessuina. Sukupolvien messut ovat kutsuneet perheitä ja isovanhempia yhdessä kirkkoon. Jumalanpalvelusta ovat olleet toteuttamassa kaikenikäiset aarteenetsijät. Toivoisin, että sukupolvien messuja toteutettaisiin rohkeasti tulevaisuudessakin.

– Aarrearkkuleiriä, joita on pidetty kesäisin Karstulan Evankelisella Opistolla, on kehitetty. Leiri on saanut uusia leiriläisiä ja ohjaajia. Pienimmistä leiriläisistä on kasvanut vuosien saatossa leirin isosia.

– Aarrearkkutapahtumissa lapset voivat etsiä aarteita, leikkiä ja viettää aikaa vanhempien ja isovanhempiensa kanssa. Yhdessä saadaan olla Jeesuksen hyvässä seurassa.

– Ely on omalta osaltaan halunnut olla tukemassa lasten kristillistä kasvatusta järjestäen perheille tapahtumia ja antaen eväitä isovanhemmille ja vanhemmille, miten kertoa lapsille Hyvästä Paimenesta, Jeesuksesta.