Kirkon lähetysjärjestö since 2022

31.3.

Julkaistu: 31.03.2020 09:52

Moni asia rajoittaa nyt elämää eri tavoin. Monilla meistä rajoitukset ovat aika tiukat, mutta jokaista ne koskettavat. Mutta paljon voi elämässä tehdä, ja tärkeä onkin löytää mielekästä tekemistä.

Kun lapsemme vielä olivat kotona, niin leivoin usein sämpylöitä. Kahden litran taikinasta 64 sämpylää, 16 mahtuu yhdelle uunipellille ja neljälle pellille 64. Kun olen matemaattisesti suuntautunut, asia oli yksinkertaista tehdä jakamalla ensin taikina kahtia, sitten taas puolikas kahtia ja niin muutaman jaon jälkeen edessä oli sopivan kokoiset taikinapalat, joista tehdä sämpylä ja lopputuloksena oli 64 sämpylää. Nykyisin (siis kun rajoituksia ei vielä ollut) leivon usein pojanpoikien kanssa. Teemme litran taikinan, kaksi pellillistä. Periaatteellista: Uuni kaunistaa leivotun sämpylän. Ja epäonnistuneen muotoiset syödään ensin.

Nyt olen opetellut vuokaleipien tekoa. Ensimmäinen resepti oli aika onneton, mutta sekin tuli syödyksi. Nyt valmisteilla tumma vuokaleipä. Sen valmistaminen on pääosin odottamista, ensin yön yli, sitten 8 tuntia ja sitten vielä jokin aika. Saa nähdä, mitä tulee.

Usein leipomiseen liittyy lämpimäisten vieminen. Kunhan ajat muuttuvat, niin siihen on syytä palata. Tuore pulla tai sämpylä tai muu kertoo ystävyydestä, välittämisestä, ihmisyydestä.

Facebookiin panin yksinkertaisen hernekeittoreseptin, rohkaisin tekemään. Yhdeltä kommentoijalta sain kanakeiton reseptin, jota testaan tänään. Periaatteella: Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta.

Tänään voisi olla erityinen päivä muistaa rukouksin ELYn työtä, työntekijöitä Erja, Harri, Satu, Virpi, Antero ja lähettejämme Kari (lähdössä Viroon), Merja (Pietarissa, palaamassa ohjeistuksen mukaan Suomeen), Lea (Tartossa), Vladimir (Vienan Kemissä), Anna (Viron Sauessa).