Kirkon lähetysjärjestö since 2022

25.3.

Julkaistu: 25.03.2020 09:52

Tänään pari asiaa minulla päällimmäisenä mielessä:

1. Korona-viruksen aiheuttama pandemia on yllättänyt voimakkuudellaan varmasti meidät kaikki. Itse ainakin pitkään vähättelin tilannetta. Onneksi minun vähättelyni ei kuitenkaan ole vaikuttanut mitenkään tehtyihin ratkaisuihin. Samalla olen kuitenkin luottanut siihen, että tarvittavat päätökset tehdään parhaan saatavilla olevan asiantuntemuksen pohjalta. Eikä minulla ole mitään syytä asettaa niitä kyseenalaiseksi.

Yksi asia meidän on syytä pitää kirkkaana mielessä: Tämä tilanne ei ole kenenkään ihmisen syy. Varmasti eri vaiheissa on tehty ja tehdään vääriä päätöksiä, niin kuin elämässä yleensä. Mutta syyllisten etsiminen tai jonkun leimaaminen syylliseksi ei ole tie eteenpäin, eikä auta mitään tai ketään.
Jeesukselta kysyttiin kerran: ”Kuka on tehnyt sen synnin, jonka vuoksi hän on syntynyt sokeana?” (Joh.9:2). Tai kun tyranni hallitsija Pilatus surmautti joukon uhraamaan tulleita ihmisiä tai kun monet kuolivat Siiloan tornin kaatuessa. (Luuk.13) Kertovatko nämä jotakin näiden ihmisten tai heidän läheistensä syntisyydestä. Ja Jeesus vastasi yksiselitteisen selvästi: Ei.

Kaikki nämä asiat kertovat, millaisessa maailmassa me elämme. Sairaudet, luonnononnettomuudet ja ihmisten aiheuttama väkivalta on aina ollut todellisuutta maailmassa. Ne ovat kohdanneet ihan samalla tavalla kaikkein hurskaimman kuin jumalattoman.

Mutta tämän kaiken keskelle Jumala itse tuli Jeesuksessa Kristuksessa. Profeetta Jesaja ennusti tulevan messiaan olevan ”kipujen mies, sairauden tuttava” (Jes.53:3). Heprealaiskirjeessä Jeesukseen viitataan samalla ajatuksella: ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan”(Hepr.2:18).

Koska Jeesus itse on kulkenut ihmisen tien, hän tuntee myös meidän ihmisten kärsimykset, pelot, kaiken. Hänen seuraajinaan meidät on kutsuttu kaikin tavoin toimimaan kärsimyksen lievittämiseksi, taistelemaan sairauksia vastaan, tuomaan apu onnettomuuksien uhreille, neuvottelemaan rauha riitelevien osapuolten välille. Kukin omalla paikallaan, mahdollisuuksiensa mukaan.

Samalla kaiken keskellä meitä rohkaistaan entistä lujemmin turvautumaan ristin ja ylösnousemuksen Herraan.

2. Lähettimme Merja Kramsu on Pietarissa ja hänkin etätöissä kotonaan. Muistetaan tänään Merjaa rukouksin.